Follow me i follow u meh!

farish izaryl @izreez

My photo
Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Malaysia
@izreez Farish izaryl Love travel!

Monday, February 16, 2009

The Curious Case of Benjamin Button - Awesome!

cte yg buat rizz tpaku..

~~1st ly nak tarik napass dlm2 dlu hahak..sbb nk bcerite pjg nih cm changeling [aritu bini die blkon si angelina jolie tuh]..cte ni mmg best.terbuai uols.da la rizz dok seat couple..ahaks!.korg bce slow2 taw..[klau nk bce ah..hikss]


ok start..


The curious case of benjamin button ni plotnya bermula bile seorang nenek tua daisy berada dm saat2 kematian nye di sisi ank pompoannye si caroline kat new orleans hospital yg mse tuh ngh ribut katrina ok pd taun 2005.1stly daisy ni dok cte psal seorg pmbuat jam yg buta namanye gateau yg mndpat komisyen buat jam dinding besa kat new orleans train mse tu taun 1921..[recap blik taw..].pastu lpas die dpt taw anak die [gateau] ni mati mse perang dunia 1 die tetap continue wat jam tu tp jam tu berputar dlm keadaan songsang..[uol taw kan..nk mentined ke? lol]..die wat cmtu agr bharap sume anak2 muda yg g perang xpyah g perang dah juzz keje2 biasa je.dh abis cte tu.. daisy suro anak die ni bce kan cte sal benjamin button lak..include postcard skli yg dihantar kat daisy..so caroline ni pon bce kan ah cte sal si benjamin ni dan time tu terusla mjelma ke taun 1918..


11/11/1918 - mse tuh org2 kat new orleans dok sebuk sambut hari kemerdekaan setelah perang dunia 1 berakhir.dan pada mase tulah lahir seorang bayi yg unik..uol taw nape baby tu unik? sbb die dilahirkan TUA..again.TUA yer..ibu yg melahirkan baby tu mati..dan bapa[thomas button] x dpt menerima hakikat yg anaknye dianggap 'cacat' tuh bwak lari baby tu dan tinggalkan baby tu kat umah org2 tua.tnpe belas kasihan si thomas button ni tgalkan anknye dgn berlampinkan n wang kertas bpe dolar je kot..tak lame kmudian, spasang suami isteri.queenie & tizzy jumpa baby tuh dan decide nak jaga baby yg pelik tu dan namakannye BENJAMIN...


selepas beberapa thun..pada tahun 1930 - benjamin yg mse tu umo 7 taun hidup dlm keadaan yg tua ok..[siann die..tgok dh mcm umo 90 taun]..hakikatnye si benjamin tu budak lg.time ni die jumpa sorg girl namanye daisy yg tgal ngn nenek die kat umah org tua tu gak..diorang slau bmain bsama.wlopon hakikatnye keadaan 2 org yg bbeza mse tuh.daisy tetap menyenangi benjamin.


selepas beberapa tahun lg keadaan fizikal benjamin ni berubah taw..dari die beruban gile n bertongkat n bongkok dan sampai 1 tahap tu die dah bole berdiri sediri dan kulit muka nye xbpe kedut sgt ar..xde kedut sribu mse die umo 7 taun tu.benjamin amik kptusan nak berlayar mengikut kapten mike kat new orleans gak.kdg2 si kapten mike ni dok ngajak benjamin g umah2 pelacuran n 4 the 1st time si benjamin ni kenal sex..[siot jehhh time ni taww] oh ye lupe lak.. daisy bgtau kat benjamin.kemana die berlayar die harus utus poskad kat daisy ni.so blambak la poskad daisy dpt..until la 1 day tu si benjamin ni leh jupe ngn bpak dierrr sbnar si thomas button tu [time ni thomas xgtaw g die tu bpk si benjamin ni]..so far diorg juz be a frenz dan share crite each other [english tewos aku hihii]...so far dlm mase tu benjamin berlayar dan stay kat russia dan bertemu ngn sorg gurl yg da kawen nmanye Elizabeth Abbott dan die suka plak ngn gurl ni yg mrupakan wife org.[skandal sgt!]..daisy frustt sbb x dpt lg paskad dri benjamin ble die gtaw die dh jupe someone yg die love..dan lepas pearl harbor..si elezabeth ni plak tinggalkan benjamin..sian dier...pastu benjamin bangkit ngn semangat baru bile perang dunia ke 2 dtg lak..benjamin,kapten mike serta crew2 navy lain berhempas pulas melawan musuh di perairan n akhirnya mereka tewas [nasib si benjamin ni x mati]..tp malangnya kapten mike mati..benjamin sedey bile kapten ni mati coz byk die tolg si benjamin ni..dan lepas perang tuh..benjamin amik kputusan nak pulang ke tanah airnya new orleans...


pada taun 1945 benjamin back to de hometown..die disambut ngn linangan air mata oleh mak angkatnye tu..[kulit hitam taw]..dan pde mse tu si daisy dh jd penari ballet yg terkemuka kat new york city..benjamin pon g ah jupe si daisy wat sekian kalinye..dan daisy amtlaa tkejut k sbb si benjamin ni mmg terus kembali mjd muda..mmg pelik la kan.[fitrah manusia.bile kte umo meningkat kte smkin tua..tp si benjamin ni mkin muda lak..]..tp dorg xdpt bcinta sbb time tu daisy dah de bf n begitu sosial.myebabkan benjamin xmharap cinta dari daisy. benjamin lg skli jupe thomas button dan kali ni thomas gtaw yang benjamin ni anak die..hurmm thomas button ni seorang pgusaha butang dan nk suro benjamin ni usahakan butoon2 b4 die mati.last2 mati gak ah bpk die ni.dlm mse tu gak kareer daisy sbagi penari ballet musnah bile die xcdent [sedey kakai daisy patah]benjamin nk jaga daisy tp daisy x dpt mnerima benjamin dan halau dri hidupnya..


dlm tahun 2005.....REALITI..bile si caroline dpt taw yg daisy [mak nye yg sedang sakit kat spital tuh] gtaw yang benjamin button adalah ayahnye..die amtla tkejut cozz daisy merahsiakan dri pgetahuannya..daisy tetap suro caroline sambung crita dlm diari tuh.. <-- eh part ni korang bce selepas perenggan bwah ni.rizz xtaw cmne bole kat ats lak.har3..


pada thun 1962 daisy dh kembali pulih dan kembali ke new orleans utk jupe benjamin.kali ni mmg terbentuklah muka BRAD PITT YANG MACHO TU..wakaaka!cair akuw..ngeee!!!.sementara tuh daisy lak semakin tua.dlm 30+smothing gtew la,,..tp part ni pling best bile time ni la saat2 gembira diorang hidup bsama..mmg best,touching taw.penuh ngn keghairahan time ni.wakakakka...until la daisy pregnant dan dpt baby girl yg dinamakan caroline tu...tp benjamin lak semkain MUDA..benjamin xdpt mnerima hakikat bhawa die akan menjadi seorang ayah dan dlm masa yg sama die dh smakin muda..daisy tetap tak mau benjamin memikirkan hal tu.tp benjamin amik kputusan meninggalkan mereka 2 beranak buat ke brape kali tah..benjamin amik kputusan utk travel kelilingi dunia ngn membuat pelbagai kerja dari mekanik,nelayan [ade kat india gak die merantau..]


caroline smbung crita....pada tahun 1980.. time ni daisy dh bukak studio balet sediri n anknye caroline dh berumaur dlm 12 tahun ..time ni gak daisy dh berkahwin lain dah..tup2 benjamin muncul kembali dlm hidup daisy..ingat lg ayat die"why u coming...omg" hahak..lucu jer. dan kali ni BRAD PITT mmg muda gile key dlm 28 kot umo nye sedangkan daisy dh dlm 40an..dlm babak ni gak sempat si daisy g melahar jap g aptmen benjamin maybe sbb die bgitu rindukan bekas suaminya tuh..dan 2 jd 1 la pe lagi..wakaka...selepas tu daisy x jumpe2 lg benjamin

smpai lah!....


daisy dapt 1 pgilan dri umah anak2 yatim yg die dpt taw sorg budak bernama benjamin asik sebut2 nama die cozz ' dak ni dh xde penjaga kat situ dan diorang mngkehendaki daisy menjaga benjamin..punye la daisy tkejut bewokk bile tgok husband die dlu skang dh jd budak 9 taun je ok..masa blalu..daisy smkin tua..benjamin lak terus mengecil..jd 4 taun..2taun..smpai la baby!!!.. ok sblum tu ade sorg mengatakan [rizz lupa sapa] yg benjamin akan mati 1 hri nanti gak.dan come true bile benjamin mati di dalam dakapan daisy mse benjamin dh jd baby semula.sedey sgt...


pada tahun 2002..jam yg mr gateau wat tuh dh ditukarkan kpada jam digital je sbb jam tu dh lusuh dan rosak..[maybe itulah punca kematian benjamin..korang bole tgkap x..sbb die dlhirkan pd jam yg blawanan arah..ikut firasat rizz laa..tapi kalu ikut islam.bukan kita yg menetukan kematian.tu kan yang MAHA ESA punya kuasa] dan pada usia 85 taun daisy, si benjamin mati di dakapan daisy


dan realiti skang..daisy menamatkan riwayatnye di hospital new orleans yg ketika tu tgh taufan katrina menggila..siren kedengaran... sebelum hayat die..sempat daisy melihat burung hummingbird berterbangan di tingkap biliknye yg die tau 'benjamin' sentiasa dekat di dalam hatinya..dan yng mengejutkan jam lama yg berlawana arah yg tsimpan di stor hidup kembali....tamat...


p/ s: sumpah best!!!!!...haha tataw lakorang bce entry TERPANJANG rizz ni mcm mana ek..hehe..jnji rizz puasss.hoye!:p 10 bintang!...~~~~~2 jam 1/2 gak panas muntutku.ngeee.komen ah korunkk karya aku ni hahah.













7 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

gaygeh sunggoh kan...gud effort! wink2...setuju setuju setuju. 10 bintang! :D

Nael Birai said...

nanti i nak tengok gak...
i taw citer ni best...
but then hari tu nak tengok tp show time die lambat sgt lah...
kul 7...
x kuasa i nak tggu...
then i change my mind...
so i tgk citer bini Benjamin tu...
pun best gak...

♥miss zaza♥ said...

benjamin butang mmg best ;P
panjang benar entry dia
hahhaha
lepas kan geram ke bang?
btw rizz,
zaza bkn yg 1st komen =(
lappy buat hal td
huuu

Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah said...

wahhh bagus ingatan ko wakakak tah2 masa zaman sekolah x cam nie kot wakakak

SAIFUL said...

my roommate baru download nanti i tengok :D jahat kan!

oyen said...

wah!
review yg full..
siap ending lagik...
cam takya tgk jer dah~
ahahahha

hezesuze said...

mesT tonton punye citer ni...selain TOM CRUISE, Brad Pitt ni pong salah sorang yg akak minat sgt...ehehe