Follow me i follow u meh!

farish izaryl @izreez

My photo
Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Malaysia
@izreez Farish izaryl Love travel!

Wednesday, March 18, 2009

|| ThE rEaDEr ||

poster die cntek! clust

~~ smlm rizz ade mention bli 2 keping dvd.. so far rizz tgok cte the reader dlu..cte nominee award yg dimenangi kate wislet utk pelakon wanita terbaik!.utk oscar aritu..cte2 nominee kat oscar haruss rizz tgok yer.. [so far tgal lg cte milk je yg xtgok g]..mmg x dijangka kan cte2 utk oscar ni sume cte yg berat2 termasuklah cte 'the reader' nih..tp 4me cte ni x sehebat 'changeling' dan 'the curious case of benjamen button' tp still terbaik lag lah lakonan kate winslet nih.

berkisar pd thun 1958, the reader ni mngisahkan seorang budak lelaki 15 thun yg bnma michael berg seorg yg...diagnosed with scarlet fever, must rest at home for the next three months <-- hajarnye rizz copy dri wikepedia sudah!..so far 1 day tuh dak laki ni sakit n then die tpksa bhenti kat satu lorong berdekatan ngn sebuah aprtment. time tuh la die berjumpa ngn hanna schmitz [kate winslet] seorang tram conductor..<-kowg taw x tram conductor alaa yg ketapi kat ats jln rye. so far hanna schmitz ni bwak lah dak laki ni blik umah die n bg die rest sbb dak ni dah tingtong time tu.dan tanpa disangka2 dari pertemuan tulah hanna schmitz nih menyimpan perasaan kat dak laki ni k..[rizz xnk suggest uol tgok cte ni kat wyg ..better dvd cozz terlmpau byk elemen sex kat scene nih.malu jerr sex bwh umo k.! keji lak]...tp ape yg menariknya si hanna schmitz ni menetapkan syarat agar dak laki ni membaca kan buku cerita setiap hari sebelum memulakan sex..<-- ee sound like stupid kan?lol..ehhee..

time ni lah dak laki ni bce kan pelbagai story book kat hanna schmitz b4 sex ok..keji! huhu rizz xtaw la plak jln cte cmni:p lol

tp itulah hakikatnye,,tp dak laki ni x kisah sbb die pon da jtuh cinta gegile ngn ngn hanna schmitz ni so sgup la bce kan segala buku cerita kat die..until la 1 day! bile hanna dpt offer dinaikkan pangkat n die amik keputusan utk meninggalkan dak michael ni..michael sgt sedey....


pd taun 1966 lak dak michael ni da mningkat remaja n menjadi law student.. n then die de seminar n camp survivor. so dak michael ngn kwan2 law die kena menyaksikan perbicaraan di mahkamah yg tnpa2 disangka hanna schmitz tgh dibicarakan n menjadi defendan dlm kes a trial of several women who were accused of letting 300 Jewish women die in a burning church when they were SS guards on the death march following the 1944 evacuation of Auschwitz <-- ha gtew laa kekdahnye.ngerti x..lebey kurang laa [rizz still blank disitu lol..tu yg copy paste]..lpas tu rizz cube memahami jln cerita ni n perbicaraan terus blngsung tp terdapat 1 komplot di situ cuba menjadikan hanna schmitz penyebab sume tuh terjadi..goshh sedey time tu k..sebb sume tu bkn atas kesalahn die..lawyer cuba mndapat kepastian adekah hanna nih yg mjadi punca sume tu blaku ngn suro die handwriting sample..! tp hanna ni xnk wat!.. at the time laa michael myaksikan segalanya dan die refresh blik knapa si hanna ni suro die bce buku tetiap hri kat die upenya si hanna schmitz nih XRETI MEMBACA & MENULIS yer!!..rizz pon terkejut time tuh..istigfar jap huhuu..so die pon untuk menutup malu nye mengaku yg die mjadi punca atas ape yg tjdi.akibatnya hanna schmitz nih dijtuhkan hukuman penjara k..

selepas 10 thun kot..di dlm penjara tuh michael cuba menolong hanna nih membaca ngn menulis dengan mhntar tape2 cerita 2 dari buku yg dibcenya setiap hri k..[ala2 linguaphone tuh..korg taw kannnn]..dan tanpa disangka2 hanna schmitz dpt gak membaca n menulis.die sgt gembira k akhirnya die dpt ape yg die nk selame ni iaitu menulis n membaca..xlme kemudian pihak penjara nk bebaskan si hanna nih tp malangnye die da bunuh diri.tataw pasal pe.michael sgt kecewa n sedey atas pe yg terjadi coz maybe die nk smbung stay ngn si hanna nih lol!..n the ending michael mbawa anaknye [michael de ank n die divorce] ke pusara hanna scmitz n mceritakan kisah hidupnya yg pilu tu....abiss,

p/s : 4 me jln cerita pde mulanya agak merapu n romantik..pertengahan plak lebih kpada dramatik..dan pengkhiran cerita yg mberi kekuatan kpda jln crite nih lakonan kate winslet bgus..tp 4 me angelina pon deserve mng sbb cte tuh lg emosi laa.xpe la xde rezeki.n bpihak ke kate winslet nih yg pasti dak lelaki tuh kendu k! har3... tgok la uols!....3.5 bintang dari 5

7 comments:

AzLaN MoHaMeD said...

wua... u da tgk the reader??? nak bli dvd muV nie la.. ahaks... i suke Kate Winslet berlakon.. but, not si Ralph.. hehe

anap_ilmi said...

rsnyer kate winslet itu saje je tayang2 body bg nak mng..pihak juri lak "die dh tyg2 body ituu..bg je la die mng.."ekekeke

zuhaimi zul said...

anak ikan kekdahnyer...hehehhehe

3.5 star? emmm, pk 2 kali gak nak tgk ni....

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

go watch milk...great story indeed. :) nuar takmo ulas dalam blog sebab citer tu berkaitan perjuangan hak asasi homoseksual dan amatlah tidak sesuai diulas dalam blog nuar :)

hezesuze said...

wah..nak nengok la movie ni...coz ada elemen romantik gitew...

i like it...tringat plak citer titanic...u jump i jump konon

u jump..i jadi janda la & akan carik len...wakwakwawka

wAtashiwa Nemo-cHan said...

wah wah wah....
tut bwh umo erk?
mmg hakikatnyer gitu ler....
nemo mula terdedah dgn mende2 nieh mase skolah dlm form3 cm tuh...
yg best nyer...
budak yg citer tuh...
budak sekolah rendah ok!!!!.
citer dlm bas...
weh...
akuy dgr ler...
malu la shiot.....

||| PöJìé PööH ||| said...

wah!
awas!!
tggu Pojie serang umah Rizz..
nk sangkak CD² n DVD² yg ada di sana..
hehehe..